👉ПІДРУЧНИК
28 жовтня
Рамка для фото (з картону, паперу, шкіри)
Завдання: виготовити рамку для фотографій. (якщо відсутні матеріали для виготовлення рамки, то можно намалювати рамку методом фантазування)
14 жовтня
Поняття про деталь. Поняття про масштаб. Практична робота "ліплення виробу"
Практичне завдання
9 вересня
Класна робота
Етапи проєктування. Послідовність роботи над
виконанням проєкту.
Використання методу фантазування під час
створення виробу.
Д.з. сторінка 10-13 читатиД.з намалювати будинок методом фантазування
12 квітня
Класна робота
Традиції споживання їжі в різних народів
Задання: Число та тему записати, прочитати уважно матеріал, виконати практичне завдання.Традиційна їжа народів світу
Погляньте на карту світу: скільки країн на ній! А народів, що населяють ці країни, ще більше. Так само, як існують національні особливості в архітектурі, музиці, одязі, існують і відмінності в національних кухнях.Традиційна їжа — це невід’ємна частина культури будь-якого народу. У світі існує величезне розмаїття страв і рецептів. Кожній національній кухні властиві свої особливості: використання певних продуктів і способи їхнього приготування; посуд, у якому подають їжу; національні традиції й навіть ритуали споживання їжі.
Д.з намалювати будинок методом фантазування
Традиційна їжа — це невід’ємна частина культури будь-якого народу. У світі існує величезне розмаїття страв і рецептів. Кожній національній кухні властиві свої особливості: використання певних продуктів і способи їхнього приготування; посуд, у якому подають їжу; національні традиції й навіть ритуали споживання їжі.
Зображення 1.
Традиційна їжа народів світу. Європейська класична страва — курячі стейки з овочами
Традиційна їжа народів світу. Європейська класична страва — курячі стейки з овочами

На нашій планеті живе така кількість різних народів, що скласти єдину книгу кулінарних рецептів і традицій — завдання нездійсненне. Найчастіше національні кухні виділяють за географічним принципом.
Європейці споживають різноманітну їжу, але найпопулярнішими є м’ясо, птиця та овочі.
Молочні продукти, вироби з борошна і круп також посідають важливе місце в раціоні.

У країнах Близького Сходу надзвичайно популярні крупи та бобові, із яких готують більшість традиційних страв. У цих країнах живуть переважно мусульмани, тому з-поміж м’яса вибирають баранину, курятину та яловичину.
Різноманіття овочів незначне через посушливий клімат, проте багато фруктів. Страви в цих країнах часто гострі, з великою кількістю спецій, трав та прянощів.

У традиційній кухні Далекого Сходу віддають перевагу свинині та птиці. Надзвичайно популярними є морські продукти, не лише риба, а й водорості, молюски тощо. Рис у цих країнах, фактично, став замінником хліба й подається до кожної страви.
Тут вирощують багато овочів та фруктів, особливо полюбляють бобові (сою, горох, спаржу).

Латиноамериканська кухня гаряча й пекуча, бо для приготування страв використовують багато перцю чилі та гострих соусів. У національних стравах країн Латинської Америки використовують боби, кукурудзу, м’ясо, рибу, птицю. Важливе місце посідають салати з овочів, головними серед яких є томати та перець. Дуже популярними є вироби з борошна — пшенично- го, кукурудзяного тощо.

Важливою складовою харчування людей північноамериканських країн, зокрема США та Канади, є «фаст фуд» — картопля, м’ясні продукти швидкого приготування.
Надзвичайно популярними також є курятина та яловичина, кукурудза, боби, сири, макаронні вироби, вироби з борошна, риба та молюски. Серед овочів переважають солодка картопля (батат), томати, огірки й селера.

На нашій планеті живе така кількість різних народів, що скласти єдину книгу кулінарних рецептів і традицій — завдання нездійсненне. Найчастіше національні кухні виділяють за географічним принципом.
Європейці споживають різноманітну їжу, але найпопулярнішими є м’ясо, птиця та овочі.
Молочні продукти, вироби з борошна і круп також посідають важливе місце в раціоні.

У країнах Близького Сходу надзвичайно популярні крупи та бобові, із яких готують більшість традиційних страв. У цих країнах живуть переважно мусульмани, тому з-поміж м’яса вибирають баранину, курятину та яловичину.
Різноманіття овочів незначне через посушливий клімат, проте багато фруктів. Страви в цих країнах часто гострі, з великою кількістю спецій, трав та прянощів.

У традиційній кухні Далекого Сходу віддають перевагу свинині та птиці. Надзвичайно популярними є морські продукти, не лише риба, а й водорості, молюски тощо. Рис у цих країнах, фактично, став замінником хліба й подається до кожної страви.
Тут вирощують багато овочів та фруктів, особливо полюбляють бобові (сою, горох, спаржу).

Латиноамериканська кухня гаряча й пекуча, бо для приготування страв використовують багато перцю чилі та гострих соусів. У національних стравах країн Латинської Америки використовують боби, кукурудзу, м’ясо, рибу, птицю. Важливе місце посідають салати з овочів, головними серед яких є томати та перець. Дуже популярними є вироби з борошна — пшенично- го, кукурудзяного тощо.

Важливою складовою харчування людей північноамериканських країн, зокрема США та Канади, є «фаст фуд» — картопля, м’ясні продукти швидкого приготування.
Надзвичайно популярними також є курятина та яловичина, кукурудза, боби, сири, макаронні вироби, вироби з борошна, риба та молюски. Серед овочів переважають солодка картопля (батат), томати, огірки й селера.
Культура споживання їжі в різних народів

У багатьох країнах світу й досі традиційним є споживання їжі руками. Але на Близькому Сході та Індії в жодному разі не можна їсти лівою рукою, бо вона вважається «брудною» й асоціюється із життєвими негараздами. Зазвичай тут страви сервірують на килимі або на низькому столику, а гості сідають навкруг частування.

Особливі застільні традиції існують на Далекому Сході. Приготування й споживання їжі для китайців і японців є частиною їхньої філософії. Головне —досягти в стравах гармонійного поєднання продуктів: смаків, запахів і навіть кольорів. Тут існують складні традиційні церемонії споживання їжі та напоїв. А страви їдять зі спеціального посуду за допомогою бамбукових паличок.

У багатьох країнах світу й досі традиційним є споживання їжі руками. Але на Близькому Сході та Індії в жодному разі не можна їсти лівою рукою, бо вона вважається «брудною» й асоціюється із життєвими негараздами. Зазвичай тут страви сервірують на килимі або на низькому столику, а гості сідають навкруг частування.

Особливі застільні традиції існують на Далекому Сході. Приготування й споживання їжі для китайців і японців є частиною їхньої філософії. Головне —досягти в стравах гармонійного поєднання продуктів: смаків, запахів і навіть кольорів. Тут існують складні традиційні церемонії споживання їжі та напоїв. А страви їдять зі спеціального посуду за допомогою бамбукових паличок.
Українська національна кухня
Зображення 10.

Опис української кухні був би неповним без сала. Українці іноді жартують: «Сало — наша національна гордість». Тонкий шматочок сала, покладений на шматочок чорного хліба з часником і сіллю, — бездоганне поєднання.

Національними українськими стравами є вироби з прісного тіста: вареники, галушки, лемішки, гречаники. Традиційно вареники начиняють вишнями, сиром, капустою, картоплею зі шкварками. Улюбленими стравами є також сирники, налисники, голубці, печені ковбаси.
А традиційні напої — запашний узвар та компоти з ягід і фруктів.
Практичне завдання
Працюємо творчо й самостійно
Знайдіть у додаткових джерелах інформацію про особливості споживання їжі в різних куточках України. Підготуйте мінідоповідь або презентацію, проілюструйте її зображеннями, цікавими фактами тощо.

Опис української кухні був би неповним без сала. Українці іноді жартують: «Сало — наша національна гордість». Тонкий шматочок сала, покладений на шматочок чорного хліба з часником і сіллю, — бездоганне поєднання.

Національними українськими стравами є вироби з прісного тіста: вареники, галушки, лемішки, гречаники. Традиційно вареники начиняють вишнями, сиром, капустою, картоплею зі шкварками. Улюбленими стравами є також сирники, налисники, голубці, печені ковбаси.
А традиційні напої — запашний узвар та компоти з ягід і фруктів.
Практичне завдання
Працюємо творчо й самостійно
Знайдіть у додаткових джерелах інформацію про особливості споживання їжі в різних куточках України. Підготуйте мінідоповідь або презентацію, проілюструйте її зображеннями, цікавими фактами тощо.
Котлети по-київськи
05 квітня
Класна робота
Котлети по-київськи
Культура споживання їжі. Етикет за столом.
Столова білизна — це серветки, рушники та скатертини, що є невід’ємною частиною культури споживання їжі.
Скатертина — важливий елемент сервірування столу. Форма скатертини має відповідати формі стола й може бути круглою, прямокутною, квадратною або овальною. Скатертини бувають однотонні, вишиті, оздоблені мереживом тощо. На свята стіл найчастіше застеляють білою скатертиною, а традиційним для українського столу є використання замість скатертини вишитих рушників.
Акуратно та красиво складена серветка прикрашає стіл. Існує багато способів складання серветок, наприклад, у вигляді факела, намету, віяла тощо.
Столовий посуд — це посуд, призначений для подавання та споживання страв.
Столовий посуд виготовляють із різних матеріалів: металу, пластмаси, скла, порцеляни тощо. Існує багато різновидів посуду, кожний із яких використовують відповідно до його призначення.
Для розміщення страв використовують тарілки, миски, блюда, салатниці, цукерниці тощо.
Для пиття користуються чашками, кружками, піалами, склянками, чарками, келихами тощо.
Залежно від призначення столовий посуд поділяють на посуд загального та індивідуального користування.
До столового посуду загального користування належать салатники, блюда, вази, соусники, супниці, маслянки, цукорниці, чайники, молочники тощо.
До столового посуду індивідуального призначення належать тарілки, чашки, склянки, піали, блюдця тощо.
Сервірування столу
Сервірування столу — це підготовка столу, за яким відбудеться частування. Воно передбачає правильне розташування столових приборів та інших столових предметів: скатертини, посуду, приборів, серветок.Розкладати столові прибори необхідно навколо основної тарілки згідно з порядком використання, розпочинаючи ззовні в напрямку до тарілки. Праворуч від тарілки — місце для ложки й ножа. При цьому ложку слід класти вигином униз, а лезо ножа має бути спрямоване в бік тарілки. Ліворуч від тарілки кладуть закусочну (салатну) виделку та виделку до основної страви зубцями вгору. Десертні столові прибори — маленьку ложечку та виделку — кладуть над тарілкою. Місце пиріжкової тарілки й ножа для масла — зверху ліворуч від основної тарілки.
Порядок використання приборів — починаючи з найдальших від тарілки.
Пам’ятаючи правила розміщення й використання приборів, людина вільно почувається за столом, а сервірування з величезною кількістю столових приборів не лякає її.Поняття про етикетЕтикет (від фр. еtiquette — етикетка, напис) — норми та правила, що відображають уявлення про чемну поведінку людей у суспільстві.
Щоб справити приємне враження, людина має знати й дотримуватися правил етикету в усіх сферах життя, а зокрема й правил поведінки за столом.
Основні правила поведінки за столом
- Сидіть прямо, невимушено, не розгойдуйтеся на стільці;
- серветку слід покласти на коліна;
- не варто поспішати швидко починати їсти, треба зачекати, поки страви подадуть усім гостям;
- не відмовляйтеся від запропонованої страви, краще попросіть маленький шматочок;
- не накладайте завелику порцію, навіть якщо вам сподобалася страва;
- виделку тримайте в одній руці, а ніж — у другій;
- під час їди не можна класти руки й лікті на стіл, а столові прибори — на скатертину;
- їжте не поспішаючи, беззвучно та спокійно;
- відкушуйте маленькими шматочками, не набиваючи рот їжею;
- після того, як ви закінчили їсти, покладіть прибори на тарілку паралельно один до одного;
Тестування https://naurok.com.ua/test/join?gamecode=5598418
22 лютого - 1 березня
Класна робота
Порядок використання приборів — починаючи з найдальших від тарілки.
Пам’ятаючи правила розміщення й використання приборів, людина вільно почувається за столом, а сервірування з величезною кількістю столових приборів не лякає її.
Етикет (від фр. еtiquette — етикетка, напис) — норми та правила, що відображають уявлення про чемну поведінку людей у суспільстві.
Щоб справити приємне враження, людина має знати й дотримуватися правил етикету в усіх сферах життя, а зокрема й правил поведінки за столом.
Основні правила поведінки за столом
Як правильно використовувати побутову техніку для кухні.
8 лютого
Практична робота
Види бутербродів, Технологія приготування будербродів.
Завдання: переглянути уважно відео
Практичне завдання: приготувати бутерброд та
надіслати фото😉
11 січня
Класна робота
Страви української кухні.
Завдання: переглянути уважно відео,
число, тему записати в зошиті.
Д.З. написати рецепт своєї улюбленої української страви
(фото надіслати)
14 грудня
Класна робота
ТЕХНОЛОГІЯ ОБРОБКИ ТЕКСТИЛЬНИХ МАТЕРІАЛІВ
(чисто та тему записати в зошиті)
Завдання:
Читати в підручнику параграф 10 https://shkola.in.ua/2728-tekhnolohii-5-klas-khodzytska-2022.html та спробувати виконати шов голкою вперед під наглядом дорослих.
Дати відповіді на контрольні запитання письмово
на сторінці 71
30 листопада
Класна робота
Тримач для паперових рушників
(чисто та тему записати в зошиті)
На папері формату А4 або в зошиті накресли конструкцію тримача.За бажанням можно виготовити тримачдля паперових рушників.
16 листопада
Практична робота
Обладнання і матеріали: листок паперу А4, лінійка, циркуль, олівець.
Послідовність виконання роботи:
1. На папері формату А4 або в зошиті розроби та накресли конструкцію кухонної дощечки (креслення виконай за малюнком або за власним задумом).
2 листопада
Класна робота
Види декоративно-ужиткового мистецтва.
Технології і техніки створення виробів декоративно-ужиткового мистецтва .
Короткі історичні відомості про техніки та технології декоративно-ужиткового мистецтва.
( число та тему записати)
Завдання: переглянути відео-урок за бажанням зробити поробку
з відео
21 вересня
Діагностична робота
Тест. Основи проєктної діяльності.Фантазування
1. Скільки основних етапів (розділів) включає в себе проєкт?
а) 3
б) 2
в) 1
г) 4
2. Слово "проєкт" в перекладі з латинської - це ....
а) готовий виріб
б) "кинутий вперед задум"
в) собівартість виготовленого виробу
г) опис виробу
3. Що включає в себе організаційно-підготовчий етап
а) виготовлення виробу
б) обґрунтування теми проєкту
в) формування мети та завдань
г) організація творчих виставок
4. Що таке фантазування?
А) поринання у фантазії, мрії
Б) опис реальних явищ, подій, фактів
В) чиєсь глибоке переконання
Г) вигадування того, чого немає в дійсності
5. Запишіть 4 основні етапи ви проєктувальної діяльності
6. Де можна застосовувати фантазування?
А) під час лікування певної хвороби
Б) машиністам залізничного транспорту під час руху поїзда
В) вигадуючи сюжет історії
Г) у живописі
7. Метод фантазування полягає в:
А) уявленні образу зовсім нового об’єкта, або, навпаки, уже існуючий об’єкт уявно переноситься в інші умови
Б) поліпшенні виготовлення цукерок
В) зображенні об'єктивно існуючої дійсності
Г)забезпеченні коштами, фінансами кого- чи що-небудь
8.
фото роботи надіслати т. 0508854672 або katyusha.sizonova@gmail.com
Д.з намалювати будинок методом фантазування
14 вересня
Класна робота
Етапи проєктування. Послідовність роботи над
виконанням проєкту.
Використання методу фантазування під час
створення виробу.
Д.з намалювати будинок методом фантазування









.jpg)
.jpg)


Немає коментарів:
Дописати коментар